Make your own free website on Tripod.com

 

INFO :  Film :  Rollerball
 Producer :  John McTiernan
 Muziek :  Eric Serra
 Screenplay :  Larry Ferguson en John Pogue
 Story :  William Harrison
 Duur :  1h 36m 04s
 Genre :  Actie, sci-fi
 Cast :  Chris Klein, Jean Reno, LL Cool J, Rebecca Romijn-Stamos

VERSLAG :

  Soms kan de filmwereld raar in elkaar zitten. Neem nu deze film. Als tegenwoordig toch wel kritische filmkijker neem ik altijd eerst eventjes een kijkje naar de eindgeneriek om te zien met wie ik te maken heb. In dit geval was ik zeer verbaasd. Een actie film geregisseerd door iemand die filmen zoals "Die Hard : with a vengeance", "Hunt for the Red October" en "Predator" achter zijn naam heeft staan. Een cast met klinkende namen zoals Jean Reno, LL Cool J, Rebecca Romijn-Stamos. Muziek verzorgt door Eric Serra met als gastoptredens in de film van Pink en Slipknot en als achtergrond POD. Als je nu een film wilt gaan kijken voor entertainement en pure actie is dit toch wel de ideale cast.

Maar de film geraakt in zichzelf verstrikt, zodanig dat ik er geen raad mee weet. De reacties op de film zijn alleszins negatief, de kritiek is ietsje te hard naar mijn mening, zeker als je er mee rekening houdt dat dit een pure actie film moet zijn. Maar er is iets dat aan je knaagt door heen de film.

Het verhaal leent zich volledig voor dit soort genre. Jonathan Cross (Chris Klein)  is een losgeslagen jeugdeling die voor elk soort extreme sport openstaat, tot wanneer hij ontdekt wordt door de politie, een vriend van hem (LL Cool j) kan  hem echter uit de klauwen van de staat redden door hem een plaatsje aan tebieden in zijn rollerball team. Flash, flits, donderslag opeens bevinden we ons in een arena 4 maanden later. Tja voor een degelijke aanloop had deze film geen tijd. We worden ineens geconfronteerd met een modern soort van American Football met rollerskates en motorcycles : rollerball dus. Dit soort evenementen worden uitgebaat door Petrovic (Jean Reno). Deze is een gemene mafioso die deze evenementen uitbuit etc... . Ik ga u tijd besparen u kan het zelf eigenlijk al raden. Een confrontatie tussen de twee is wel degelijk niet uit te sluiten.

Na een aantal spectaculaire scènes in de arena begint me het eerste probleem al te dagen. De camera is te traag voor de skaters en voor de actie. Je hebt altijd het gevoel ofdat je juist te laat naar de acties kijkt. Daarbij heb je héél abrupte geknipte overschakelingen waardoor je niet altijd weet naar wat je nu aan het kijken bent. Dankzij de muziek is dit nog dragelijk, een achtervolging door een aantal skaters met op de achtergrond muziek van POD heeft een hoog entertainement gehalte al opzichzelf. Maar buiten deze scènes die dan nog eens irritant overkomen door de enscenering boeit de film al totaal niet. Ik had de randacteurs veel liever meer in beeld zien komen dan Chris Klein die duidelijk nog wat American Pie invloeden met zich mee draagt. Maar zelfs acteurs zoals LL Cool J en Rebecca Romijn-Stamos geraken gewoon niet in hun karakter. En als de regisseur dan nog met één van zijn speeltjes uitpakt, nl. een nachtkijker krijg je een reeks actiescènes die al helemaal niet overkomen.

Maar ondanks dit alles blijft het mij een raadsel waarom deze film zo slecht ontvangen wordt. Deze is niet echt slechter dan al die andere brainless action filmen waarmee de markt wordt overspoelt, en zit op hetzelfde niveau als fast and the furious. (waarvan er trouwens een sequel op ga verschijnen). Deze laatste heeft misschien wel beter camera werk. Is het nu omdat Rollerball een soms wat scheptische kijk weergeeft op TV als entertainement ? (één van de heilige huisje toch op dit moment) . Als iemand hier een antwoord op weet , laat het me dan weten.

Naar mijn visie is Rollerball zo een film die ideaal past na een week hard werken, waarvoor je languit in de zetel gaat zitten en je gewoon jezelf in vergeet. Geen kwaliteit, geen uitblinker, gewoon een standaard actiefilm met wat nieuwe moves in.   

 PUNTEN :  Originaliteit : 2/5  Niets nieuws maar ook niet AL te veel cliché.  
 Muziek : 4.5/5  Eric Serra met een combinatie van verschillende bekende muziekidolen. Fit de film perfect en maakt de film volledig.
Regie en Ciné : 2/5  Bruusk en traag tesamen in één film. De pogingen om wat originele shots te maken zijn ook misplaatst in deze actiefilm.
Spel : 2.5/5  Dit woordje past echt het best in deze film : typisch. Het acteur werk is niet goed maar ook niet slecht voor in een actie film. Misschien toch wel een beetje teleurstellende gezien de sterren die op de filmbox staan.
Totaal : 11/20  Een gewone actiefilm, ik begrijp de negatieve concernatie niet echt van anderen. Bekijk hem voor het plezier maar verwacht er geen hoge kwaliteit ervan.

 

VOOR OPMERKINGEN GA NAAR DEZE DISCUSSIE FORUM !!!