Make your own free website on Tripod.com

 

INFO :  Film :  Collatoral Damage
 Producer :  David Foster en Steven Reuther
 Regisseur :  Andrew Davis
 Muziek :  Graeme Revell
 Screenplay :  David en Peter Griffiths
 Story :  David en Peter Griffiths
 Duur :  1h 49m 03s
 Genre :  Actie
 Cast :  Arnold Schwarzenegger, Francesca Neri, Elias Koteas

VERSLAG :

 Er zijn alleszins betere manieren om objectief aan een film te beginnen dan de manier waarop ik aan deze film begon. Ik wist al dat deze film een paar maanden was uitgesteld door het 11/09 ongeval vermits het "onderwerp" gelijkenissen vertoonde met de recente gebeurtenissen. Toegegeven dat ze nog niet zo belachelijk ver gaan zoals in spiderman maar heel deze beslissing liet me al achter met een vaag voorgevoelen dat ik hier ging geconfronteerd worden met een amerikaans gezouten film. (lees : een door CNN-verkrachte, propaganderende, twee-kleur-misselijkmakende, hoe-moet-ik-george-bush-zijn-kont-likken-zodat-er-geld-uit-zou-komen film). Daarbij pronkte het über-musculose duitse lichaam van onze goede vriend arnold nog op de affiche en  een interesant tekstje over dat we een brandweerman tezien gingen krijgen die zijn familie zou wreken. Kortom men kon een prachtig script met goddelijke acteerprestaties verwachten dat mij nog uren na de film zou bezig houden.

Maar laten we bij het begin beginnen. Gordy Brewer (den arnold) is een moedige  brandweerman met een prachtige vrouw en een doodbraaf kindje waarvoor hij door het vuur zou willen gaan. (cliché 1) Door een terroristische aanval van een columbiaanse vrijheidstrijder worden zijn vrouw en kind gedood samen met een aantal hoge functionarissen. Vermits de overheid te druk bezig is met proceduren neemt onzen arnold het recht in eigen handen en vertrekt naar Columbia. (cliché 2, 3, 4 en 5). Ik wist vanaf de eerste 10min hoedat het ging eindigen en ik kon het EXACT naspelen vanaf ongeveer 1h 20min (met exact bedoel ik het hoe, met wat, wanneer, waar, echt alles). Mensen die beter kunnen mogen hun record naar me doormailen. Maar misschien ben ik te wreed voor deze film, arnold wordt deze keer wel anders gecast. Hij lost namelijk geen enkel schot en gaat veel voorzichtiger (als een verburgerde brandweerman) te werk. (lees : explosieven in lampen steken, terroristen opblasen met handgranaten en te bewerken met een bijl). Geef toe, brandweerman moet een zalig beroep zijn. Dit eigenlijk om te zeggen dat Arnold weer zijn typische one-liners mag boven halen (liefst geen telange zinnen want anders zou men zich kunnen verslikken in de afgebeten vingernagels van ergernis door zijn , nog steeds, vreselijk accent) en dat hij zijn allom geprezen acteerkwaliteiten weeral mag tentoon spreiden. Het acteerwerk was dus barslecht.

De boodschap die wordt meegegeven in deze film is zeker bedenkelijk te noemen. En als je dan al voor de actie naar deze film gaat kijken ben je even teleurgesteld want de actie scènes zijn zo onorigineel, zo braaf en afgezaagd dat je bijna zelf naar hollywood zou trekken met een script over je toilet avonturen. De enigste reden die ik kan bedenken om deze film te zien is dat je een scène hebt waar den Arnold bijna het onderspit moet delven tegen een vrouw, Francesca Neri. (geen nood, uiteindelijk pakt Arnold haar bij de haren en gooit ze door een groot computer scherm, emancipatie mensen, ook vrouwen kunnen sterven in hollywood actiefilmen tegenwoordig).

Conclusie : Vooraleer den Arnold zijn "I'll be back" statement in Terminator 4 kan bewijzen (ik kijk er al naar uit) gooide hij eventjes zijn contributie aan het 11 september gebeuren in de wereld. Waarop ik nog steeds niet weet welke van de twee gebeurtenissen nu schockerender zijn. Redenen om deze film niet te zien zijn er in overvloed en ik raad iedere actiefreak aan om ook deze film aan zich laten voorbij te  gaan en nog eens die al-versleten blade2 video/dvd boven te halen.

 PUNTEN :  Originaliteit : 0.5/5  Dankzij de vrouw die arnold's spiermassa aanraakt zonder de intensie om met hem sex te hebben krijgt deze film nog een beetje punten op originaliteit.  
 Muziek : 3/5  Niet slecht en niet goed. Het hindert niet en speelt het klaar om niet al te grotesk en belachelijk over te komen tijdens de typische "hero-scènes". Maar voegt niets toe aan de film.
Regie en Ciné : 2/5  Op gebied van actiescènes voldoet het camera werk maar is zeker niet zo uitstekend dat het je meeneemt in die actie. Regie is classiek en cliché. Het hollywood gehalte druipt er vanaf.
Spel : 1/5  Weeral dankzij de vrouw .... , en het speelgoed dat overtuigend speelgoed speelde.
Totaal : 6.5/20  Het is tegenwoordig een trend om filmen te laten eindigen met een bijl op het einde (zie: reign of fire). Maar in beide gevallen helpt het de film niet om zijn gezicht teredden. Laten we hopen op beter met de geruststelling dat het niet slechter kan, alloewel terminator 4 ... .

 

VOOR OPMERKINGEN GA NAAR DEZE DISCUSSIE FORUM !!!