Make your own free website on Tripod.com

 

INFO :  Film :  '11 ''09 01
 Producer :  n/a
 Regisseur :  11 verschillende regisseurs
 Muziek :  n/a
 Screenplay :  n/a
 Story :  n/a
 Duur :  121 min
 Genre :  fictie - docu - short
 Cast :  met o.a. Ernest Borgnine

VERSLAG :

 De Amerikaanse delegatie op het filmfestival van Venetië kreeg een shock toegedient toen zij 110901 te zien kreeg. Er volgde een nieuwe shock toen zij hoorde hoe verheugd de Europeanen over deze film(s) praten. Hun shock werd een aardbeving, toen de regisseurs van deze films een prijs kregen voor beste kortfilm.

11 kortfilms, die rond het onderwerp van 11 september draaien. Dit is een wereldlijke oproep naar wat 11 september echt is geworden: Een mediaevent.

110901 is een relaas gemaakt door 11 verschillende regisseurs, die elk hun mening uiten over de tragische gebeurtenis. Hoewel men over hetzelfde onderwerp praat, toont men keer op keer iets nieuws, iets mooi en iets unieks.

In elk van de kortfilms zit een groot deel symbolisme, en elk van de films geeft een ander gevoel : de ene keer moet je eens goed lachen, de andere keer moet je je adem inhouden omdat het zo mooi of zo pijnlijk of gewoon eerlijk is. De kortfilm gemaakt door Ken Loaches (uit het VK), die ik persoonlijk de allermooiste vond, vergelijkt de aanvallen op de WTC en het Pentagon met de bombardementen van de Amerikanen op Chili waarbij er een machtswissel was. Dit dramatisch gebeuren wordt heel mooi weergegeven. Dit is één van die momenten die zelfs een die-hard filmkijker (zoals mezelf) doet stoppen met ademen om ten volle van de schoonheid van een dramatisch moment te kunnen genieten.

Het is dus weldegelijk een zeer mooie aanrader.

Slechts twee kortfilms vond ik iets minder : degene gemaakt door Egypte en degene gemaakt door Japan. De egyptische had goede intensies, maar die heeft het minder goed uitgewerkt, en de Japanse had redelijk vreemd einde, omdat die de symboliek van de kortfilm probeerd uit te leggen in de laatste scene (en dat komt nogal vreemd over).

Wat je kan verwachten : mooie esthetische beelden, kunstig opgebouwd (sommige toch), ze handelen allemaal over dezelfde onderwerpen maar ze zijn toch steeds verschillend en verrassend. Originaliteit, en culturele eigenheid in elk van de films.

Niet te verwachten : Een ontspannende film. Een actiefilm of een thriller.

 PUNTEN :  Originaliteit : 4.25/5    
 Muziek : 3.5/5  
Regie en Ciné : 4.25/5  
Verhaal : 4.5/5  
Totaal : 16.5/20  

 

VOOR OPMERKINGEN GA NAAR DEZE DISCUSSIE FORUM !!!